laupäev, 25. mai 2024

Poistemängud

Mu härra abikaasale meeldivad köögiväljakutsed.

Tähendab, ma pean sõnastust parandama- talle meeldib mulle määrata köögiväljakutseid. 

4 aastat tagasi soovis üks spordiüritus (Expetition Estonia) teha meie juures rannas vahepeatust, et kui võistlejad kanuudega saabuvad, siis jätavad kanuud, söövad ja jätkavad jalgratastega edasi. Meie pidime toitlustama 150 inimest. Härraga pidasime nõu, et saame hakkama küll. Ja siis 2 päeva enne üritust teatas härra, et tema läheb ära rannakaluri koolitusele Pärnusse ja saad ise hakkama küll!

Oi, kuidas vihastas. Ma teen küll neid toiduüritusi kaasa ja toitlustan vahepeal gruppe ka, aga see on teistmoodi tegemine. Ettevalmistused minu poolt teatud ajaperioodi vältel ja siis kohapeal MEESKONNAGA valmistamine ja serveerimine. Aga ise mitu käiku ÜKSI valmis teha õigeks ajaks ja ette anda, see on minu jaoks liiga stressirohke ja ma lähen närvi ära.

Selle ürituse teenistusest ma läksin ja ostsin endale Kitchen Aidi, isegi ei rääkinud härraga läbi mitte (parim köögiost minu elus).


Praegu käib kaitseliidu õppus, härra ka nädal aega kodunt ära õppustel. Iga kord, kui ma helistan, et kuidas läheb, mis teete, siis vastus on, et passime siin.

Hästi tore, et sa seal passid. Mina RASSIN köögis, sest minu mees otsustas ja korraldas, et mina pakun toitlustust, 3x päevas 3 käiku. Aitäh, tõesti. Täna on veel viimane päev toitlustust pakkuda ja ma olen surmväsinud köögis olemisest. Kõik toidud peavad olema erinevad, õigeks kellaajaks jne. Kuna eelarve katab vaevalt toorainete kulu, siis on skeemitamine, et pakkuda mahukaid toite, häid maitseid, varieeruvust ja seda suurtes kogustes. Mis tähendab mingeid ühepajatoite, padasid jne. Kui palju tuleb koorida ja hakkida ja hautada, see on müstiline. Perele tegemise ajakava ei päde üldse, sest kogus on kümneid kordi suurem, seega ka keemise ja hautamisaeg. Põhimõtteliselt eilset lõunasööki (ühepajatoit) hautasin ligi 15h vaiksel tulel, koorimised ja hakkimised veel enne seda. Üht toitu tehes mõtled juba järgmise ja ülejärgmise toidukorra peale, et mis ma SAAN ette ära teha juba ja mis ma PEAN ette ära tegema, et õigeks ajaks valmis oleks (nt värske soolakurk tuleb min 1 päev enne panna soolduma). 

Mehed on väga rahul olnud härra tagasiside põhjal. Parem oleks, see on ulme, kui palju peab köögis asjatama, kookide, roogade, salatite ja muuga. Kuna nende toidutermosed ka rändavad punktist punkti kaasa, siis pidin pesema ka eelmise toidukorra nõusid ja üks oli morsitermos. 

Ma saan rahalise poole pealt aru, miks neid jõledaid poesiirupeid morsiks kasutatakse, aga päriselt, miks? Sama olen täheldanud ka ükskõik, mis hotellis. Need hommikumahlad on õudsad lihtsalt. Ma tean, et pärismahl maksab palju palju rohkem, aga see on asi, milles ma ei saa järelandmisi teha. Minu köögist lähevad meestele välja pärisõunamahl, rabarberimahl, sõstramorss ja ebaküdoonimahl. Mis on päriselt joodavad ja nauditava maitsega.

Hetkel 1,5h lõunasöögi serveerimiseni, seega valvan pingsalt pliidil hauduvat 20L potti, mis on usinalt päevadeviisi tööd teinud. Akna tagant tänavalt kostavad püssilasud, "lahing" käib. 

Segan oma tänast pajarooga ja mõtisklen, mis on ühist 9-aastase poja ja 44-aastase abikaasa kasvatamisel? Mõlemale hüüan täna lõuna ajal:

"Pange püssid ära ja tulge sööma! Toit jahtub!"



2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Miks sa ei keeldu kui see sinu jaoks nii kurnav on ja rahaliselt ka tasuv pole?

herz ütles ...

Vastus anonüümsele, et miks ma ei keeldu:
1. Ma valisin omale meheks jäära (nagu ma isegi). Tema peas on mingid asjad fix staatuses ja seda ei muuda. Kui ta oli otsustanud, siis nii on osade asjadega. Selleks, et ta aru saaks mõne asja mõttetusest, pean ma surm silme ees mõned asjad ära tegema, talle puust ette ja punaseks ära näitama ja tõestama, et ei ole kasumlik projekt.
2. Kaitseliit on meie pikaajaline koostööpartner juba. Mõni asi tuleb vahel alla neelata, et edaspidi teisi koostööprojekte (mis on tulusamad) teha.
3. Mikroettevõtjana ma näen, et käesoleval aastal on turismisupp üsna lahja. Tuleb võtta vastu tööd, mida ei taha nagu teha, aga kontole on natukenegi raha vaja, et jooksvaid kulusid ja palkasid tasutud saaks. Üldsegi on see mikroettevõtja "vabadus" valida mida teen ja mitte üsna palju kaldu sinna poole, et raha on vaja teenida,sest muidu ei ole palgapäeva.