Ma tahaks natuke pikemaltki kirjutada, aga lühidalt öeldes:
150 liitrit õunamahla purustada-pressida on käkitegu. Paari tunni töö, ka lausvihmas.
Nüüd on naljakam osa. Väike matemaatiline tehe: kui pott on 3-liitrine, siis mitu potitäit keetma peab?
Okei, kõik 150-liitrit mahlaks ei keeda, kolmandiku vaid. Naljakas on jätkuvalt, protsess on töös, hoolimata sellest, et silmadjuba vajuvad kinni ja rammestus peal. Mesilane sumiseb kaasa meiega köögis. Kui mahl saab keedetud, paneme meie esimese koduveini käärima. Loodame parimat.
Seniks adjöö.
9 kommentaari:
Keetsin ka nädalavahetusel õunamahla. Õnneks oli pott 10 liitrine siiski, aga tüütu ikkagi. Pressida lasime külamehe juures pooltööstuslikult, saime umbes 120-130 liitrit. Läks tund. Ja meie siidribeebi on nüüd maal! Härra pidi täna suures mures lausa vanaemale helistama. Tünn sai vist ikka liiga külma kohta, päris kindel ei ole, aga tahaks hirmsasti olla. Vanaema pani siis teki ümber. Loodame ka parimat!
Meid ootab see alles ees! Vaja kuskilt masin leida. Umbes täpselt samapalju tahaks ära teha ja siis kuivatama kaa panna veel. Aga eksole, see on nagu jõuluõhtu, koos olemise aeg :P
Kui teil juhtub sügavkülmas ruumi olema, siis ma enam ammu ilma hädavajaduseta õunamahla ei keeda - otse pressist (isal on omatehtud press, sügava vanni ka kraanig) lasen 1,5-2liitristesse plastpudelitesse ja sügavasse, talvel sealt järjest võtame. Selles osas on sügavkülmkirst suurepärane koduabiline. Keetmiseks ma soovitan siiski suurema poti hankida, selle 3liitrisega sa sured pliidi kõrvale :) Või kui mahub korraga mitu potti panna, siis saad ehk naabritelt mõne juurde laenata?
Appi, mis trükivead: omatehtud press sügava vanni ja kraaniga peab seal olema :S
Täpselt selleks tarbeks on mul kodus 15-liitrine pott. Õunamahl, supipõhjad, mulgi kapsad ja praekapsad :)
M., niiiii äge! Ma unistan ka siidrist, nii tahaks seda ka teha. Praegu veel õunu oleks ja mahla saaks ka teha. Aga ma ei oska!!! Jagad äkki õpetust?
Kris, väga lahe! Ma olen kuivatamisega ka jah tegelenud, aga tuleb agaralt veel teha. Need snäkid saavad liiga kiiresti otsa. Hetkel u. 5 kolme-liitrist purgitäit tallele pannud. Ja nõus täitsa, et kvaliteetaeg ;)
Kylli, sügavkülma ruumiga on äärmiselt kehvad lood! Selleipoolest surusin ise ka esimese asjana paar-kolm pudelit veel kuskile marjade vahele, värske on tõesti kõige parem. Tuleb ikka kirst omale ka hankida!!!
sesamy, jumala õige lähenemine. Naisel peab ikka igas mõõdus õigeid tarvikuid olema. Minu nuhtluseks hetkel on induktsioonpliit, niiet need majaga saadud kaasavarana suured potid on kasutuses lillepottidena aias. Pliidil neist kasu pole. Oskab äkki keegi vihjata, kust võiks leida 10-15-liitriseid induktsioonpliidi potte? (ihsand ma ei taha nende hinda muidugi teada... juba 3-liitrine võtab hinge kinni :))
meil on sihuke värk, et õunamahl on ära keedetud alati õues välipliidil, siis on suht savi, mis pott seal peal on (tead küll, vana pliidiraud, veidi telliseid ja toru korstnaks. Igati vajalik asi. Kapsaid, tõsi küll, olen ikka toas (loe: köögis) teinud :D
Väliköök on mu üks unistusi. Järgmist suvehooaega ma alustan sellega, et teen endale selle ära. Niiet siis saab suur mure lahendatud ;)
Miks sel aastal juba ei saanud välikööki? See tuleb praeguse puukuuri asemele ja härra ei soostunud kuivi puid kuurist õue ümber laduma :D Üsna asjalik argument tema poolt, niiet pean uue aastani ootama :)
https://koduvein.wordpress.com/2013/09/25/siidriaeg-on-kaes/
Me proovime selle õpetuse järgi teha. Ainult, et suhkrusisaldust ei mõõtnud ja happesust ka mitte. Mõelema asja jaoks on omaette vidinad: hüdromeeter ja need ph-testribad. Suhkur ajab siis kangeks ja kui liiga vähe hapet on, siis tuleb pläss. Vähemasti nii ma olen aru saanud. Seal terevisiooni videotes on kõik kenasti ära seletatud, mida tegema peab. Mõtleme, kas hakkame selle šampanjameetodiga jamama, et selgeks saada või laseme lihtsalt pudelisse mulli tegema ning ütleme, et pilvine ajab pilve!
Postita kommentaar